Ваш запит прийнято.
Очікуйте на дзвінок
від оператора

закрити Запис через улюблений
мессенджер:
Запит відправлено!
Тримай телефон поблизу
та очікуй на дзвінок.
Напишіть свій телефон і ми вам подзвоним:
Відправить
* Натискаючи кнопку, я підтверджую, що ознайомлений з Політикою конфіденційності ** Заявка вважається дійсною, лише після її підтвердження координатором / оператором

Розшифровка МРТ головного мозку

Побеляцький Тарас Сергійович

Особливості проведення МРТ

З введенням в світову медицину магнітно - резонансної томографії зроблено істотний ривок в діагностиці захворювань головного мозку. В першу чергу, це обумовлено безпечністю застосування, а також високою інформативністю отриманих даних. Нешкідливість МРТ обумовлена ​​тим, що при такому обстеженні на організм не впливає іонізуюче випромінювання.

Для чого проводять МРТ головного мозку?

МРТ головного мозку широко застосовується для оцінки стану структури головного мозку, а також виявлення тканинних характеристик. Завдяки цьому вдається вивчати різні патологічні процеси, вірно і своєчасно поставити діагноз, призначати правильне лікування і стежити за динамікою його розвитку.

Завдяки досить високій інформативності на сьогоднішній день МРТ є одним з найбільш точних методів діагностики широкого спектру захворювань головного мозку. Обстеження проводиться в наступних випадках:

  • при атеросклерозі судин головного мозку;
  • інсульті;
  • васкулиті;
  • розсіяному склерозі;
  • аневризмі;
  • при черепно - мозкових травмах.

Також проведення такої процедури рекомендується при сильних головних болях, непритомності, запамороченні, різкому погіршенні зору, зниженні уваги і пам'яті, при порушеннях здатності концентрації, а також при психічних розладах і ускладненнях мови. Особливе значення МРТ грає при діагностиці інсульту. Вона дозволяє розрізняти види ураження судин, визначати точний прогноз розвитку захворювання і подальші перспективи його лікування. У більшості випадків паралельно фахівці дають направлення на загальний аналіз сечі і крові.

Можливості МРТ

Можливості такого виду томографії є ​​практично безмежними. Результати досліджень дають можливість лікарю:

  • отримати інформацію про кровотоці;
  • виявити існуючі вроджені аномалії головного мозку;
  • візуалізувати область ураження черепа при травмі;
  • застосовувати МРТ в ході підготовки до хірургічного втручання.

Контрастність і високу якість зображення дає можливість фахівцеві досліджувати структуру мозку пацієнта у всіх подробицях. МРТ томографія несе відповідальності за достовірність отриманих даних.

Як проходить МРТ?

Діагностика виконується на високотехнологічному пристрої. В процесі пацієнт знаходиться в горизонтальному положенні. При цьому голова розташована всередині спеціального апарату (сканера з магнітним полем). МРТ здатна визначати пошкодження, запалення, інфекції, а також пухлини. Інформація, що отримується в якості дослідження, зберігається на комп'ютері. Таким чином, фахівці мають можливість оцінити отримані дані більш детально. Потрібно відзначити, що в більшості випадків консультація хірурга проводиться з проходженням МРТ.

Після цього отримані знімки роздруковуються і складається одна анімація. При цьому зберігається чітка послідовність всіх зображень. Нерідко при проведенні МРТ фахівці намагаються додати в зображення контраст, який дає можливість краще розглянути кровоток, вогнища запалення і окремі види пухлин. Така томографія необхідна для лікування зорових нервів, очей. Вона дозволяє точно визначати місцезнаходження водянки мозку (гідроцефалії).

Діагностика, яка проведена своєчасно, є на сьогоднішній день найбільш вірним і точним методом визначення захворювань на самих різних стадіях. Багато захворювань піддаються лікуванню тільки після проходження пацієнтом томографії. Лікування чоловічого безпліддя, пухлин і слухових нервів проводиться тільки на підставі даних, отриманих в результаті такого обстеження.

Чи була корисною
для вас ця інформація?

При відправці повідомлення сталася помилка. Продублюйте його, будь ласка, на пошту адміністратора mc.omegakyiv@gmail.com

4.8 (12 голоси)

Автор статті:

Автор статті:

Чужа Микола Миколайович

Лікар акушер-гінеколог вищої категорії, головний лікар, кандидат медичних наук, PhD

Потрібна допомога?

Ми Вам зателефонуємо

Лікарі медичного центру Омега‑Київ

На сторінку лікарів Дивитись все
Прокрутити вліво
Прокрутити вправо