Ваш запит прийнято.
Очікуйте на дзвінок
від оператора

закрити Запис через улюблений
мессенджер:
Запит відправлено!
Тримай телефон поблизу
та очікуй на дзвінок.
Напишіть свій телефон і ми вам подзвоним:
Відправить
* Натискаючи кнопку, я підтверджую, що ознайомлений з Політикою конфіденційності ** Заявка вважається дійсною, лише після її підтвердження координатором / оператором

Абсолютні та відносні протипоказання до проведення МРТ

Гриценко Іванна Йосипівна

Магнітно-резонансна томографія - це один з найбільш інформативних методів діагностики, відомих сучасній медицині. Його особливістю є нерентгенологічний тип скринінгу, тобто візуалізація внутрішніх тканин організму без застосування рентгенівського випромінювання.

Тому МРТ відносять до числа абсолютно безпечних методів діагностики, який, проте, все ж може мати ряд обмежень. Обмеження умовно ділять на абсолютні і відносні. У першому випадку проведення діагностичної процедури виключено, у другому - допустимо під контролем лікаря.

Так, до числа абсолютних протипоказань можна віднести:

  • наявність встановленого кардіостимулятора, при якому зміни магнітного поля можуть імітувати серцевий ритм;
  • феромагнітні або електронні імплантати середнього вуха;
  • металеві імплантати;
  • феромагнітні осколки;
  • кровоспинні кліпси судин головного мозку, які збільшують ризик розвитку внутрішньомозкової або субарахноїдальної кровотечі.

До числа відносних протипоказань можна віднести:

  • нервові стимулятори;
  • неферомагнітними імпланти внутрішнього вуха;
  • протези клапанів серця;
  • кровоспинні кліпси;
  • декомпенсована серцева недостатність;

У ряді протипоказань можна вдатися до комп'ютерної томографії. Наприклад, КТ голови дозволяє візуалізувати новоутворення, ушкодження кісткової тканини, вроджені та набуті патології розвитку. Комп'ютерна томографія також є кращим видом дослідження при захворюваннях суглобів, легенів, судин, первинних і вторинних ураженнях кісток пухлинного характеру.

Перед зверненням до сервісного центру ендокринології за діагностикою подібного виду, слід враховувати, що дослідження МРТ і КТ можливі за умови:

  1. на тілі пацієнта відсутні металеві елементи;
  2. електричні прилади, вживлені в тканини, відсутні;
  3. пацієнт не боїться замкнутих просторів - клаустрофобія;
  4. у хворого немає нервової патології, яка стоїть на перешкоді до дотримання стану спокою і нерухомості на момент дослідження;
  5. вага пацієнта не перевищує 150 кг.

Особливості проведення МРТ

Перед діагностикою пацієнта попросять зняти всі металеві прикраси, після чого слід зайняти горизонтальне положення в рамках томографа. Щоб забезпечити хорошу якість знімка і достовірність діагностики, пацієнту слід лежати нерухомо. При відсутності цієї умови фотографії можуть бути нечіткими, отже, або потрібно повторювати процедуру, або проводити додаткові дослідження і аналізи для уточнення діагнозу. Це може бути загальний аналіз сечі або крові, що дозволить Лучано лікаря поставити точний діагноз.

Єдине, що може турбувати пацієнта при дослідженні - шум, який є наслідком роботи томографа. Принцип роботи магнітно-резонансної технології грунтується на тому факті, що в тканинах організму людини переважають атоми водню. Кожна тканина відрізняється своєю будовою, а значить, концентрація атомів водню буде відрізнятися. В рамках магнітного поля, що генерується сканером, атоми мають різну частоту коливання, яку фіксують датчики. Потім комп'ютерна система розшифровує отримані дані і візуалізує їх у вигляді знімка.

Чи була корисною
для вас ця інформація?

При відправці повідомлення сталася помилка. Продублюйте його, будь ласка, на пошту адміністратора mc.omegakyiv@gmail.com

4.6 (17 голоси)

Автор статті:

Автор статті:

Гриценко Іванна Йосипівна

Лікар-рентгенолог

Потрібна допомога?

Ми Вам зателефонуємо

Лікарі медичного центру Омега‑Київ

На сторінку лікарів Дивитись все
Прокрутити вліво
Прокрутити вправо