Ваш запит прийнято.
Очікуйте на дзвінок
від оператора

закрити Запис через улюблений
мессенджер:
Запит відправлено!
Тримай телефон поблизу
та очікуй на дзвінок.
Напишіть свій телефон і ми вам подзвоним:
Відправить
* Натискаючи кнопку, я підтверджую, що ознайомлений з Політикою конфіденційності ** Заявка вважається дійсною, лише після її підтвердження координатором / оператором

Апендицит у дітей

Шепетько-Домбровський Олексій Георгійович

Якщо дитина скаржиться на біль у животі, це може бути ознакою запалення апендикса. Важливо своєчасно звернутися до лікаря, який зможе діагностувати хворобу і проведе своєчасне видалення апендициту.

Апендицит у дітей найчастіше буває у віці 9-13 років. У дошкільнят всього 10% випадків. У підлітків у 70% випадків. У новонароджених патологія практично не зустрічається, оскільки їхня травна система слабо розвинена. Ознаки апендициту у дітей після 7 років такі самі, як і у дорослого.

При апендициті в дитини симптоми можуть відразу проявитися як характерні. При підозрі можна попросити зігнути праву ногу: якщо біль у животі при цьому посилюється – потрібно терміново звертатися до лікаря. Тільки він може підтвердити чи виключити апендицит. Чим швидше госпіталізація, тим більше шансів обійтися легкою операцією та швидким відновленням.

Причини виникнення апендициту

Незважаючи на розвиненість сучасної медицини, 100% визначити причини апендициту у дитини неможливо. В одному медики впевнені, щоб почалося запалення, в кишечник мають потрапити бактерії, а просвіт відростка, апендикса має бути закупорений. Закритися просвіт може через переїдання насіння, кісточок. Закупорка може бути каловими масами у разі нерегулярного стільця або запорів.

Лікарі виділяють ще кілька причин розвитку патології:

  • Зниження імунітету.
  • Часті хвороби.
  • Глисти.

Операція видалення апендициту проводиться обов'язково. Дитину поміщають у хірургічне відділення, беруть необхідні аналізи, проводять інструментальне дослідження. Операція зазвичай не порожнинна.

Симптоми апендициту у дітей

Якщо дитина поскаржилася на біль у животі, треба за ним поспостерігати, оскільки деякі діти, боячись операції, можуть збрехати, що больовий синдром пішов. Запалюється апендикс швидко, і за дітьми можна побачити зміни в поведінці. Перші ознаки апендициту у дітей – вони погано сплять, вередують, відмовляються від їжі. Діти не можуть точно сказати, де болить, зазвичай, показують на весь живіт.

Які симптоми апендициту в дітей віком більш виражені, багато в чому залежить від віку. У найменших пацієнтів (до 3 років) хвороба проявляється так:

  • млявість, сонливість;
  • мовчазність та байдужість;
  • висока температура;
  • відмова від ласощів та мультиків;
  • біль в животі;
  • тахікардія.

У такому віці дитина ще не може сказати точно, де в неї болить. Але якщо при спробі підтягнути до живота праву ніжку малюк плаче чи кричить – потрібно негайно звертатися до лікаря. У найменших дітей апендицит зустрічається порівняно рідко, але супроводжується вкрай високим ризиком розвитку ускладнень та агресивним перебігом. Ознаки апендициту у дитини до 3 років можуть проявитися раптово - наприклад, вранці малюк ще міг почуватися добре і активно грати, а до обіду стати млявим і байдужим, або почати плакати, триматися за животик і сукати ніжками. У цьому випадку до лікаря слід звертатися негайно.

Симптоми апендициту у дітей віком від 3 років можуть проявлятися так:

  • Підвищення температури.
  • Нудота.
  • Блювота.
  • Розлад ШКТ.

Якщо батьки помічають, що дитина стала млявою, плаксивою, у неї болить живіт або її нудить, то необхідно терміново викликати бригаду швидкої допомоги, або вирушити до поліклініки самостійно. Тільки лікар може провести діагностику та призначити лікування.

Ускладнення при апендициті

Гострий апендицит у дітей специфічний. Розвивається патологія швидко зазвичай у дітей, у дорослих рідше. Лікування завжди хірургічне, зазвичай призначається лапароскопією. Під час хірургічного втручання робиться кілька невеликих надрізів, в які вводяться інструменти та камера. Лікар бачить зображення на екрані, і робить видалення запаленого відростка.

Особливості апендициту в дітей полягають не лише у швидкому розвитку хвороби, а й у вищому ризику різних ускладнень. Якщо не звернутися до лікаря за перших ознак апендициту, у дітей можуть розвиватися такі супутні патології:

  • перфорація апендикса - гнійне запалення та пошкодження слизової оболонки;
  • апендикулярний інфільтрат - спаювання апендикса, сальника та кишкових петель. Якщо його не лікувати, він може сформуватися у гнійник;
  • синдром кишкової недостатності;
  • перитоніт – запалення очеревини, небезпечне розвитком септичного шоку та летального результату.

Дуже важливо звернутися за лікарською допомогою якомога раніше, оскільки, якщо цього не зробити, можуть розвинутися серйозні ускладнення, які можуть призвести і до смерті. Ускладнення можуть спостерігатися після операції. Це може бути погане загоєння ран, нагноєння швів, гематоми, припухлості в швах, абсцеси. Припухлість та гематома зазвичай зникають самостійно. Найпоширеніше ускладнення – це нагноєння швів. Відбувається це через неякісно проведену операцію, коли хірург не видалив весь гній з черевної порожнини. І тут лікар призначає курс антибіотиків, рана промивається, і шви накладаються знову.

Найстрашнішим ускладненням є перитоніт і абсцес - у разі високий ризик летального результату. Абсцес визначити дуже складно, лікування його проводиться хірургічно: абсцес розкривається, проводиться очищення, вставляється катетер для відтоку гною. Профілактика ускладнень після апендициту у дітей одна – своєчасна госпіталізація за першої ж підозри. У випадку з маленькими пацієнтами це особливо важливо – симптоми апендициту у дітей розвиваються швидше.

Види апендициту

Гостре запалення апендикса проявляється у таких формах:

  • простий (катаральний) апендицит відрізняється найлегшим перебігом та мінімальним запаленням;
  • гнійний (емпієму);
  • флегмонозний (запалення та тромбоз в ділянці апендикса);
  • гангрезнозний (омертвіння тканин апендикса).

Іноді апендицит у дітей минає так само раптово, як і виникає. До такої ситуації не варто ставитись надто легковажно: апендицит може перейти в хронічну форму. Тому контрольні візити до лікаря є обов'язковими.

Хронічний апендицит буває таких форм:

  • залишковий (резидуальний) може виникати як наслідок гострого апендициту. Дається взнаки ниючими болями з правого боку живота в здухвинній ділянці;
  • рецидивуючий апендицит також розвивається як наслідок перенесеного гострого апендициту, що носить нападоподібний характер;
  • первинно-хронічний апендицит розвивається самостійно, але без загострень.

Діагностика апендициту у дітей

З найменшими пацієнтами потрібно бути особливо уважними та дбайливими. Діагностика апендициту у дітей починається з опитування батьків і дитини: коли почалися біль та інші симптоми, де болить і якого характеру цей біль. Після цього лікар акуратно промацує живіт із різних боків та призначає додаткову діагностику.

Для точного визначення симптомів апендициту в дітей віком недостатньо: потрібна візуальна діагностика - УЗД чи комп'ютерна томографія черевної порожнини. Візуальну діагностику має проводити саме дитячий фахівець, оскільки будова та розташування органів черевної порожнини у дітей має свої особливості.

Також обов'язковим є виконання клінічного аналізу крові, а також аналізу сечі, які показують характерні для запального процесу зміни.

Будь-який сумнів у діагнозі – показання для госпіталізації дитини. Маленький пацієнт повинен перебувати під постійним наглядом лікаря. Іноді єдиним вірним способом уточнити діагноз залишається діагностична лапароскопія, яка дозволяє візуально оцінити стан апендикса, а у разі непідтвердження діагнозу – оглянути органи черевної порожнини для з'ясування причин неприємних симптомів. Не завжди гострий біль у животі – ознака апендициту у дітей, це може вказувати і на кишкову інфекцію, плевропневмонію чи ниркову кольку, які дають схожі з гострим апендицитом діагнози.

Лікування апендициту у дітей

Апендицит у дитини, як і у дорослої людини, лікується лише хірургічним шляхом.

До госпіталізації, якщо малюк скаржиться на біль і плаче, покладіть його на лівий бік – у такому положенні біль зменшується, і дитина може дочекатися карети швидкої допомоги, не відчуваючи сильних страждань.

На сьогоднішній день золотим стандартом лікування апендициту у дітей та дорослих є лапароскопічна операція. Такий вид операції малотравматичний – для виконання достатньо кількох проколів, після яких не залишається шрамів. Сама операція відносно легка – у тому випадку, якщо звернення до лікаря було своєчасним.

Проста лапароскопія є видалення апендикса і санацію черевної порожнини. Така операція триває від 10 до 50 хвилин, період реабілітації після неї – від 3 до 5 днів. У разі ускладнень або нетипового розташування апендикса його видалення може тривати до 2 годин, а дитина проводить у стаціонарі 10 днів. У разі тяжких ускладнень при апендициті у дітей потрібне перебування пацієнта в реанімаційній палаті.

Профілактика апендициту у дітей

Стовідсоткової гарантії від апендициту немає, як і специфічної профілактики захворювання. Ризик розвитку апендициту в дітей віком можна трохи знизити - своєчасним лікуванням глистних інвазій, а також правильним харчуванням, що виключає запори - закупорка каловими масами сприяє запаленню апендикса. З цим також пов'язана батьківська заборона ковтати кісточки від яблук та кавунів, соняшникове чи гарбузове лушпиння. Але оскільки ця хвороба може розвинутися і без видимих причин, ознаки апендициту у дітей потрібно знати, і при найменшій підозрі відразу звертатися до лікаря.

При апендициті симптоми у дитини розвиваються швидше – головна небезпека полягає саме у цьому; у дорослих ця хвороба розвивається набагато повільніше. Тому будь-яке погіршення самопочуття у малюка має бути під пильною увагою батьків та педіатра.

Чи була корисною
для вас ця інформація?

При відправці повідомлення сталася помилка. Продублюйте його, будь ласка, на пошту адміністратора mc.omegakyiv@gmail.com

4.7 (8 голоси)

Автор статті:

Автор статті:

Шепетько-Домбровський Олексій Георгійович

Лікар-хірург вищої категорії, проктолог, кандидат медичних наук, PhD

Потрібна допомога?

Ми Вам зателефонуємо

Лікарі медичного центру Омега‑Київ

На сторінку лікарів Дивитись все
Прокрутити вліво
Прокрутити вправо