Ваш запит прийнято.
Очікуйте на дзвінок
від оператора

закрити Запис через улюблений
мессенджер:
Запит відправлено!
Тримай телефон поблизу
та очікуй на дзвінок.
Напишіть свій телефон і ми вам подзвоним:
Відправить
* Натискаючи кнопку, я підтверджую, що ознайомлений з Політикою конфіденційності ** Заявка вважається дійсною, лише після її підтвердження координатором / оператором

Наслідки черепно-мозкових травм

Після автомобільних аварій та інших нещасних випадків, вже безпосередньо в клініці, родичі постраждалих чують страшний і в той же час невідомий діагноз - черепно-мозкова травма.

Але що таке черепно-мозкова травма?

ЧМТ - пошкодження черепа, тканин мозку, нервів і судин. Забій мозку ділиться на 2 види:

  • Закритий забій. В цьому випадку пошкоджується мозок, можуть мати місце переломи черепної кістки, але наскрізної рани немає;
  • Відкритий забій. При відкритому ударі виникає наскрізна рана, через яку внутрішньочерепний простір виявляється відкритим для оточуючих інфекцій.

Чим небезпечна черепно-мозкова травма?

Черепно-мозкова травма в кожному окремому випадки небезпечна для пацієнта, адже несе повне або часткове порушення функціональності мозку. Але виходячи з клінічних форм, можна визначити який рівень найбільш загрожує організму людини.

Форми ЧМТ:

  • Струс мозку. Ця форма є найбільш легкою, адже не відбувається кардинальних змін в порушенні мозку. Нудота і запаморочення проходить вже через кілька днів;
  • Стиснення мозку. Відбувається в результаті удару, набряку, а також ураженнях головного мозку уламками кістки черепа;
  • Забій мозку з відмиранням уражених ділянок тканини мозку;
  • Пошкодження аксонів. Розрив аксонів є небезпечним крововиливом в мозок, який може супроводжуватися комою;
  • Внутрішньочерепний крововилив. Найбільш небезпечна форма ЧМТ, коли відбувається руйнування нервової тканини.

Найчастіше, від ступеня травми безпосередньо залежать наслідки, з якими доведеться боротися пацієнтові. Наслідки і ускладнення можуть виникнути в абсолютно будь-який час, не обов'язково відразу після події. Протягом тривалого часу, пацієнту необхідно проводити регулярно електроенценфалографію. Цей прилад допомагає визначити тяжкість травми і оцінити ймовірність відновлення головного мозку.

В першу чергу, навіть при легкому ступені черепно-мозкової травми, пацієнт страждає порушенням свідомості і значними провалами в пам'яті. Виникають проблеми із зором, і погіршується слух.

При середньому і важкому ступенях захворювання, може значно порушиться мова. Особливу небезпеку для подальшого життя несе зниження функцій опорно-рухового апарату. Може виникнути параліч, судоми, втрата чутливості кінцівок.

Також, внаслідок черепно-мозкової травми порушується психічний стан пацієнта. Кожному пацієнту складно морально перенести зниження функціональності власного тіла. Найчастіше виникає апатія і втрата інтересу до життя.

Всі порушення, які виникли після черепно-мозкової травми, можна намагатися відновити, регулярно відвідуючи спеціальні реабілітаційні центри та клініки Києва.

Чи була корисною
для вас ця інформація?

При відправці повідомлення сталася помилка. Продублюйте його, будь ласка, на пошту адміністратора mc.omegakyiv@gmail.com

4.8 (42 голоси)

Автор статті:

Автор статті:

Міненко Тетяна Вікторівна

Лікар-невропатолог

Потрібна допомога?

Ми Вам зателефонуємо

Лікарі медичного центру Омега‑Київ

На сторінку лікарів Дивитись все
Прокрутити вліво
Прокрутити вправо