Ваш запит прийнято.
Очікуйте на дзвінок
від оператора

закрити Запис через улюблений
мессенджер:
Запит відправлено!
Тримай телефон поблизу
та очікуй на дзвінок.
Напишіть свій телефон і ми вам подзвоним:
Відправить
* Натискаючи кнопку, я підтверджую, що ознайомлений з Політикою конфіденційності ** Заявка вважається дійсною, лише після її підтвердження координатором / оператором

Вада серця та спорт

Вроджена вада серця - вроджене захворювання серцево-судинної системи. На сьогоднішній день фахівці в сфері кардіології налічують понад 100 різновидів вад серця.

У деяких випадках, вроджені вади серця можна визначити в перші хвилини життя малюка, а деякі можуть проявити себе вже при ретельній діагностиці на першому році життя.

Найчастіше, у дітей з вродженими вадами серця виникають такі симптоми:

  • Посиніння носогубного трикутника, холодні кінцівки;
  • Задишка, прискорене дихання;
  • Слабке серцебиття або навпаки виражена тахікардія;
  • Підвищення артеріальний тиск.

Самостійно визначити наявність і характер пороку серця неможливо. Необхідно звернутися в медичну клініку і провести ретельну діагностику організму з обов'язковим використанням електрокардіографії і ехокардіограми.

Причини виникнення вроджених вад серця:

  • Радіація. Якщо в період вагітності жінка тривалий період перебувала в обстановці з підвищеним радіаційним фоном, ризик народження хворої дитини досить високий;
  • Медикаментозне лікування. У медицині існує ряд препаратів, які за своїм складом абсолютно протипоказані до застосування під час вагітності. Якщо не дотримуватися інструкції і правила прийому, виникає ризик вродженої вади серця;
  • Інфекції. Якщо жінка, в період вагітності, перенесла важкі вірусні захворювання (краснуха, гепатит В), виникає величезний ризик народження дитини з вродженими дефектами серцево-судинної системи.

При вроджених вадах серця, частіше за все не виникає проблем з подальшим розвитком дитини. Особливо важливо постійно спостерігатися в спеціалізованому кардіологічному центрі, щоб уникнути супутніх захворювань.

Чи можна займатися спортом при вроджених вадах серця?

Однозначної відповіді на це питання не існує, адже кожен випадок індивідуальний і приступати до тренувань можна тільки після дозволу досвідченого кардіолога.

Заборона на посилені кардіо-тренування виникає внаслідок того, люди, які страждають пороком відчувають подвійне навантаження на серце навіть при ходьбі або в стані спокою. При надмірних навантаженнях, у пацієнта може розвиватися серцева недостатність і в деяких випадках навіть летальний результат.

Для підтримки здоров'я, людям з вродженими вадами серця необхідно вести розмірений спосіб життя, в якому присутнє фізичне навантаження. Найчастіше, це аматорські заняття плаванням, катання на велосипеді або ковзанах, заняття верховою їздою. Особливо важливо розуміти, що заняття спортом при вроджених вадах серця не можуть носити професійний характер і повністю виключають участь в змаганнях.

Також, варто не забувати проводити регулярні огляди, МРТ діагностику і профілактичні ЕКГ, щоб запобігти розвитку хвороб серця на ранньому етапі.

Чи була корисною
для вас ця інформація?

При відправці повідомлення сталася помилка. Продублюйте його, будь ласка, на пошту адміністратора mc.omegakyiv@gmail.com

4.6 (90 голоси)

Автор статті:

Автор статті:

Дудник Ганна Євгеніївна

Лікар-кардіолог першої категорії, кандидат медичних наук

Потрібна допомога?

Ми Вам зателефонуємо

Лікарі медичного центру Омега‑Київ

На сторінку лікарів Дивитись все
Прокрутити вліво
Прокрутити вправо