Ваш запит прийнято.
Очікуйте на дзвінок
від оператора

закрити Запис через улюблений
мессенджер:
Запит відправлено!
Тримай телефон поблизу
та очікуй на дзвінок.
Напишіть свій телефон і ми вам подзвоним:
Відправить
* Натискаючи кнопку, я підтверджую, що ознайомлений з Політикою конфіденційності ** Заявка вважається дійсною, лише після її підтвердження координатором / оператором

Як підняти імунітет після грипу?

Фещук Олена Олександрівна

Грип - захворювання, яке завдає удар по всім системам організму людини. Крім порушення їх роботи, імунітет людини занадто ослаблений після тривалої боротьби з недугою.

Нерідко, після одужання і виписки з клініки, людина відчуває слабкість, безпричинну втому і відсутність апетиту. Незважаючи на те, що основні ознаки застуди зникли, на відновлення організму після хвороби необхідно не менше двох тижнів.

Симптоми грипу

  • Постійна нудота і головний біль можуть говорити про ускладнення після грипу, яке вразило центральну нервову систему і мозок (менінгіт, енцефаліт);
  • Сильні болі, серцеві болі;
  • Задушливий кашель, який супроводжується виділеннями зеленого або коричневого кольору.

Ускладнення після грипу є особливо небезпечними і при перших ознаках порушення роботи організму, слід звернутися до лікаря.

Для того, щоб повернутися до звичного життя і забути про перенесеної хвороби, людині необхідно подбати про відновлення організму після грипу.

Способи відновлення організму після грипу:

  • Збалансоване харчування;
  • Спосіб життя;
  • Психологічний спокій;
  • Посилена гігієна.

Для того, щоб організм знову набрав сили, необхідно змінити звичну систему харчування. У щоденному меню основне місце слід відвести корисному і пісному м'ясу птиці, а також нежирній рибі. Готувати страви бажано без застосування великої кількості масла.

Гарнірами до м'яса, слід вибирати корисні крупи. Найбільш підходящі гречка, сочевиця і квасоля. Ці продукти містять високий рівень білка, який позитивно позначається на відновленні імунітету.

Корисним перекусом стануть волоські або лісові горіхи, а також всілякі сезонні фрукти. Завдяки високому вмісту вітамінів і мінералів, ефективно зміцнюється імунітет пацієнта. Також, крім свіжих овочів і фруктів, велика кількість вітамінів знаходиться в спеціальних медичних препаратах.

Для підвищення імунітету, рекомендовано замінити чай і каву на корисні морси і відвари з лікарських зборів. Найбільш корисними є напої з женьшеню, шипшини і ехінацеї. Особливо смачним і корисним напоєм є настій з імбиру, лимона і меду. Продукти збиваються в блендері до однорідної маси, потім невелика кількість суміші необхідно залити крутим окропом і дати настоятися. Напій активно бореться з рештою ознак недуги і сприяє результативному зміцненню імунітету.

Відносно способу життя, для підвищення імунітету, необхідно займатися легкими фізичними вправами і регулярно здійснювати прогулянки на свіжому повітрі. Слід врахувати, що займатися помірними фізичними навантаженнями можна лише на 4-5 день після зниження температури. Неприпустимо переохолодження, адже ослаблений імунітет може спровокувати ускладнення після грипу.

Водні процедури активно розслаблюють і заспокоюють організм, завдяки чому приводять у норму психологічний стан пацієнта. Також, для зміцнення імунітету і швидкого відновлення, хворому рекомендовано дотримуватися постільного режиму в перші кілька днів після одужання. А в наступні кілька тижнів, лікарі настійно радять, додати до звичного часу для сну не менше однієї години. Повноцінний відпочинок організму послужить активному і швидкому відновленню.

Після одужання, пацієнтам рекомендовано дотримуватися посиленою гігієни. У громадських місцях, пацієнту потрібно надягати спеціальну марлеву пов'язку, а руки регулярно мити із застосуванням антибактеріальних засобів. Посилений захист убезпечить ослаблений організм від виникнення ускладнень або повторного зараження.

Чи була корисною
для вас ця інформація?

При відправці повідомлення сталася помилка. Продублюйте його, будь ласка, на пошту адміністратора mc.omegakyiv@gmail.com

4.7 (86 голоси)

Автор статті:

Автор статті:

Чужа Микола Миколайович

Лікар акушер-гінеколог вищої категорії, головний лікар, кандидат медичних наук, PhD

Потрібна допомога?

Ми Вам зателефонуємо

Лікарі медичного центру Омега‑Київ

На сторінку лікарів Дивитись все
Прокрутити вліво
Прокрутити вправо