Ваш запит прийнято.
Очікуйте на дзвінок
від оператора

закрити Запис через улюблений
мессенджер:
Запит відправлено!
Тримай телефон поблизу
та очікуй на дзвінок.
Напишіть свій телефон і ми вам подзвоним:
Відправить
* Натискаючи кнопку, я підтверджую, що ознайомлений з Політикою конфіденційності ** Заявка вважається дійсною, лише після її підтвердження координатором / оператором

Біль у спині та шиї при сидячій роботі

Офісним працівникам знайоме відчуття затерплої шиї і больових відчуттів, що виникають через тривале сидіння в незручній позі за комп'ютером. Найбільш часто, біль в шиї виникає до середини робочого дня і не проходить без спеціального масажу або тривалого сну на ортопедичному матраці.

Чому виникає біль?

При тривалій роботі за комп'ютерним столом, або при читанні книги, людина знаходиться в незручному положенні, схиливши голову вниз. У такій позі м'язи шиї і плечового пояса знаходяться в напрузі. Тривала напруга шиї призводить до швидкої перевтоми і провокує відчуття скутості.

Спазм шийних м'язів, крім дискомфорту, також може стати причиною розвитку шийного остеохондрозу та інших хронічних захворювань опорно-рухової системи. Не варто виключати, що надмірне навантаження на шийні хребці стає причиною тиску на нервові корінці. Саме це є причиною розвитку безлічі неврологічних порушень в організмі людини.

Ще більш дискомфортні відчуття людина відчуває в спині при тривалому сидінні за персональним комп'ютером. Як відомо, в сидячому положенні тиск всередині дисків вище, ніж в положенні стоячи або лежачи. Досить часто, біль в спині стає настільки сильним, що встати після тривалого сидіння за комп'ютерним столом, практично неможливо. Це є тривожним дзвінком і вимагає негайної реакції, звернення до клініки та діагностика на апараті МРТ.

Що слід зробити, щоб запобігти хворобливим відчуттям:

  • Займати на робочому кріслі більш зручну позу;
  • Періодично відволікатися на фізичні вправи;
  • Відвідувати професійного масажиста.

Для попередження больових відчуттів в області шиї і спини, рекомендовано вибирати крісло середньої м'якості. Таке крісло необхідно вибирати в спеціалізованих магазинах, адже звичайні стільці не повторюють контури тіла і не мають підтримуючогог валика для шиї. Обов'язково вибирати крісло з механізмом підйому і зниження рівня сидіння, нахилу спинки. Ці елементи сприяють ефективній підтримці хребта, а також дозволяють розслабитися і відпочити. Функція «спуск-підйом» дає можливість відкоригувати положення за столом і запобігає надто сильному нахилу до клавіатури.

Фізичні вправи - найбільш ефективний метод розминки м'язів і усунення болю в області шиї і спини. Залежно від локалізації болю, важливо кілька разів протягом дня проводити розминку, яка розслабить м'язи і усуне спазми. Найбільш ефективними є акуратні, не різкі повороти шиї, нахили спини і присідання.

Професійний масаж активно усуває напругу в м'язах шиї і сприяє розслабленню спини. Зняття м'язових спазмів і напруги є одним з найбільш ефективних методів профілактики остеохондрозу та інших порушень опорно-рухової системи.

Чи була корисною
для вас ця інформація?

При відправці повідомлення сталася помилка. Продублюйте його, будь ласка, на пошту адміністратора mc.omegakyiv@gmail.com

4.9 (44 голоси)

Автор статті:

Автор статті:

Тернопольський Сергій Петрович

Лікар-невропатолог першої категорії, лікар-вертебролог

Потрібна допомога?

Ми Вам зателефонуємо

Лікарі медичного центру Омега‑Київ

На сторінку лікарів Дивитись все
Прокрутити вліво
Прокрутити вправо