Ваш запит прийнято.
Очікуйте на дзвінок
від оператора

закрити Запис через улюблений
мессенджер:
Запит відправлено!
Тримай телефон поблизу
та очікуй на дзвінок.
Напишіть свій телефон і ми вам подзвоним:
Відправить
* Натискаючи кнопку, я підтверджую, що ознайомлений з Політикою конфіденційності ** Заявка вважається дійсною, лише після її підтвердження координатором / оператором

Як правильно вибрати тонометр?

Дудник Ганна Євгеніївна

Тонометр – медичний прилад для вимірювання артеріального тиску. Це незамінний атрибут бригади швидкої допомоги, терапевта та кардіолога. У домашній аптечці також бажано мати тонометр – і не тільки тим, хто страждає на підвищений або знижений тиск. Адже більшість хворих на гіпертонію навіть не підозрюють про це, оскільки хвороба часто протікає безсимптомно. Недарма гіпертонію звуть "тихим убивцею". Які є види тонометрів, як зорієнтуватися та правильно вибрати апарат для вимірювання тиску в домашніх умовах? Про це – у нашій статті.

Які є види тонометрів?

Усі тонометри працюють за допомогою спеціальної манжети. Перед виміром тиску внутрішня частина заповнюється повітрям під тиском, блокуючи рух крові по артеріях. При стравлюванні повітря тиск у манжетці порівнюється із систолічними показниками АТ, фіксується поява шумів (тонів Короткова) та визначається верхня межа тиску. Коли повітря із манжетки виходить повністю, а просвіт артерії відновлюється – фіксуються показники нижньої межі.

Залежно від способу накачування манжети тонометри бувають:

  • Механічні.
  • Напівавтоматичні.
  • Автоматичні.

Механічний тонометр – найбільш ранній тип апарату для вимірювання АТ. Попри те, що з'явилися нові, покращені та спрощені технології, багато хто досі використовує механіку. Такі апарати дешевші та дають більш точні результати.

До складу механічного тонометра входить плечова манжетка, гумова “груша” для накачування повітря та стетоскоп – для прослуховування тонів Короткова. Повноцінне використання апарату потребує вміння та практики. Новачку не так просто почути тони Короткова і рівномірно (не швидко і не повільно) спускати повітря.

Як правильно підібрати механічний тонометр, на що звернути увагу:

  • Краще, щоб бінауральні звукопровідні трубки та головка стетоскопа були зроблені з металу. Пластикові менш довговічні і крізь них гірше прослуховуються тони Короткова.
  • Корпус тонометра теж краще металевий, поєднаний з "грушею".
  • Пружинний чи ртутний спосіб визначення АТ. Ртутний вважається найточнішим, тому що не чутливий до рухів. Такий апарат більш стійкий до поломок –  практично "вічний" і не потребує калібрування. З недоліків – ризик розливу ртуті, велика вага пристрою та висока ціна. Для побутового використання більше підійде пружинний варіант.
  • Якщо об'єм руки великий, вибирайте спеціальну модель для повних людей зі збільшеною манжетою (35-46 см). Цей момент слід врахувати і перед тим, як правильно вибрати автоматичний тонометр, не тільки механічний.

Автоматичний електронний тонометр має манжету плечового або зап'ястного типу та цифровий дисплей. Для виміру артеріального тиску достатньо надіти манжетку, зафіксувати її на руці та натиснути на кнопку пуску. Перевагою автомата є наявність додаткових функцій:

  • Крім АТ, автоматичні апарати вимірюють серцевий ритм та допомагають виявити аритмію.
  • Можливість зберегти зафіксовані показники та провести порівняння. Функція пам'яті особливо важлива для гіпертоніків – вона допомагає визначити середньодобовий тиск, показати ефективність лікарських препаратів, що приймаються.
  • Індикатор, що визначає підвищений або знижений тиск зафіксовано за результатом вимірювання. Це корисна функція для пацієнтів, які ще не стикалися з патологією артеріального тиску і не знають, які показники є нормою.

Як правильно вибрати автоматичний електронний тонометр, щоб апарат вимірювання тиску був максимально зручним для вас? Зверніть увагу на:

  • Наявність мережного адаптера – такий апарат можна запитати від розетки, не лише від батарейок, яких вистачає на строк до півроку щоденних вимірів. Користування від мережі робить апарат економнішим.
  • Розмір цифр на дисплеї: великий шрифт є особливо актуальним для людей з поганим зором. Ще одна корисна функція – підсвічування дисплея.
  • Тип манжети: плечовий або зап'ястковий. Тонометри з плечовою манжетою більш поширені, точність їх вища внаслідок того, що такі пристрої менше реагують на рух (покашлювання, посмішка). Вони підходять для будь-якого віку і мають більш багатий функціонал. Зап'ясткові моделі компактніші, але чутливі до рухів, при вимірі такий прилад потрібно тримати на рівні серця. Апарат відмінно підходить повним людям, тому що на зап'ястях артерії тонші.

Електронний напівавтомат є покращеним різновидом механічного. Напівавтоматичний пристрій має цифровий монітор, на якому відображаються показники артеріального тиску. Від механічного тонометра в напівавтоматичному апараті залишився лише ручний механізм накачування повітря. Тому напівавтомат вимагає менше живлення і може довше прослужити, ніж автоматичний аналог. Стетоскоп відсутній, оскільки немає потреби вислуховувати тони Короткова.

Як правильно підібрати тонометр під вік

При виборі домашнього приладу для вимірювання тиску варто враховувати вік людини та пов'язані з цим особливості. Нижче наведемо рекомендації, як правильно підібрати тонометр людям різного віку.

Прилад для вимірювання АТ у літніх людей

Якщо пацієнт похилого віку перед тим як вибрати тонометр, правильним буде врахувати, що його зір і слух уже не ті, що у молодих. Прослуховувати тони Короткова і розглядати дрібні показання механічного тонометра може бути непросто. Тому краще зупинити вибір на автоматичному приладі чи напівавтоматі, звернувши увагу на цифри дисплея – вони мають бути досить великими.

Якщо говорити про манжет, то для літніх краще плечовий варіант. Попри те, що зап'ястні тонометри зручніше одягати, їх показання можуть мати похибки для людей з атеросклерозом та діабетом. До того ж у літньому віці, після 45-50 років артерії зап'ястя втрачають еластичність, гірше вловлюється та фіксується пульс. Тому зап'ястковий апарат неефективний для виявлення аритмії.

Тонометр для молоді

Якщо людині до 40 років, вона не страждає на серцево-судинні захворювання, веде активний спосіб життя, то найбільш зручний варіант тонометра – зап'ястний автомат.

Прилад легко фіксується на руці, компактний, можна носити з собою на тренування, взяти в дорогу. Для максимальної точності показань уважно прочитайте інструкцію.

Тонометр для дитини: який вибрати

Прилади для вимірювання АТ у дітей відрізняються від звичайних розміром манжетки – її можна купити окремо. Для немовлят у продажу є бавовняні моделі розміром 11-19 см, для школярів підійдуть манжети завдовжки 18-26 см.

Як правильно користуватись тонометром?

Якщо у вас механічний тонометр, дійте так:

  • Сядьте зручно, не схрещуючи ніг.
  • Надягніть манжетку на плече, на 2-3 см вище ліктя.
  • В одну руку візьміть грушу, в іншу манометр. Циферблат розташуйте на рівні очей.
  • Стетоскоп помістіть на ліктьовий згин, відчуйте пульс.
  • Закрутіть клапан збоку груші та накачуйте повітря в манжету, доки стрілка приладу не дійде до позначки 210 мм рт. ст.
  • Припиняйте качати, трохи відкрийте клапан груші.
  • Спускаючи повітря, уважно слухайте і дочекайтеся специфічних ударів, фіксуйте позначку циферблата при першому (верхній тиск систоли) і останньому відчутному звуку (нижній діастолічний тиск).
  • Запишіть значення АТ.
  • Посидьте спокійно 3-5 хвилин та виміряйте тиск на другій руці. Точнішими вважаються більші значення тиску.

Користуватись цифровим тонометром простіше – вислуховувати тони Короткова не потрібно. Надягніть манжету на руку, розташувавши її на рівні серця. Якщо апарат автоматичний – просто натисніть кнопку старт і чекайте на результати на екрані. Якщо напівавтомат, знадобиться попрацювати грушею: коли повітря буде достатньо, тонометр подасть сигнал, після чого почне самостійну діагностику АТ і пульсу.

Чи була корисною
для вас ця інформація?

При відправці повідомлення сталася помилка. Продублюйте його, будь ласка, на пошту адміністратора mc.omegakyiv@gmail.com

4.6 (7 голоси)

Автор статті:

Автор статті:

Чужа Микола Миколайович

Лікар акушер-гінеколог вищої категорії, головний лікар, кандидат медичних наук, PhD

Потрібна допомога?

Ми Вам зателефонуємо

Лікарі медичного центру Омега‑Київ

На сторінку лікарів Дивитись все
Прокрутити вліво
Прокрутити вправо