Ваш запит прийнято.
Очікуйте на дзвінок
від оператора

закрити Запис через улюблений
мессенджер:
Запит відправлено!
Тримай телефон поблизу
та очікуй на дзвінок.
Напишіть свій телефон і ми вам подзвоним:
Відправить
* Натискаючи кнопку, я підтверджую, що ознайомлений з Політикою конфіденційності ** Заявка вважається дійсною, лише після її підтвердження координатором / оператором

Мігрень - це хвороба, яка стала зустрічатися досить часто останнім часом, причому в самих різних вікових категоріях. Проблема досить складна, і щоб усунути її краще ознайомитися з профілактичними процедурами, ніж зі способами лікування.

Ціни на лікування мігрені

Прийом лікаря невролога (консультація, огляд) 650 ₴ записатися
Повторний прийом лікаря невролога (консультація, огляд) 550 ₴ записатися
Стандартна відеоенцефалограма ВЕЕГ (до 15 хв.) 750 ₴ записатися
МРТ головного мозку - час виконання 15 хв. 1800 ₴ 1530 ₴ записатися
Показати все Сховати

Мігрень це хвороба, яка стала зустрічатися досить часто останнім часом, причому в самих різних вікових категоріях. Проблема досить складна, і щоб усунути її краще ознайомитися з профілактичними процедурами, ніж зі способами лікування.

Мігренню називається захворювання неврологічного характеру, яке характеризується як періодичний або регулярний прояв нападів у вигляді головного болю, переважно з однієї  сторони. У деяких випадках вона може бути одночасно двосторонньою. При прояві цієї проблеми, не відзначалося таких супутніх хвороб як:

  • злоякісна пухлина;
  • інсульт;
  • інфаркт і т.д.

Частота виникнення нападів становить 1-2 рази на 12 місяців, а може бути і кілька разів на тиждень. Статистика показує те, що в середньому в кожній країні до 30% дорослих страждає частими нападами мігрені. Одна половина з них стикається з мігренню ще в підлітковому віці, а інші після 30 років.

Є випадки коли хвороба проявляється і у дітей, вік яких варіюється в межах 5-8 років, причому переважно у хлопчиків. Що стосується дорослих, то навпаки саме жінки страждають сильними нападами головного болю. Вчені довели, що це захворювання може передаватися по генам і чимало людей зі схильністю до мігреней, що і стає причиною утворення захворювання. Якщо спадковість йде і по матері, і по батькові, то ймовірність виникнення мігрені у дитини становить 72%. Найчастіше з нею стикаються ті люди, які мають такі якості, як:

  • активність;
  • відповідальність;
  • цілеспрямованість.

Незалежно від того, в якому віці починається прояв перших ознак, розвиток мігрені відбувається однаково.

Причини мігрені

Причини і симптоми мігрені в першу чергу впливають на те, як саме буде проводитися лікування захворювання. Чимало випадків того, що причиною виникнення мігрені стають деякі харчові добавки та продукти харчування. До них відносять:

  • підсилювачі смаку;
  • швидкорозчинні супи;
  • підсолоджувач;
  • цукрозамінник;
  • тирамін;
  • алкоголь;
  • дріжджі;
  • нітрат натрію;
  • чай та кава;
  • шоколад в будь-якій кількості;
  • цитрусові;
  • бобові;
  • морепродукти;
  • мариноване і копчене;
  • занадто ароматні прянощі.

Лікарі-неврологи

На сторінку лікарів Дивитись все
Прокрутити вліво
Прокрутити вправо

Записатися на прийом

замовивши зворотній дзвінок або через улюблений месенджер

Крім цього, провокаторами можуть бути:

  • хімічні засоби для чищення поверхонь;
  • яскраве моргаюче світло;
  • різка зміна погодних умов.

Дуже важливо стежити за способом життя, так як при певних моментах, просто не вийде уникнути мігрені. Наприклад, якщо буде:

  • порушуватися сон;
  • постійна перевтома;
  • відсутнє регулярне і здорове харчування;
  • регулярний стрес;
  • постійний нервовий зрив;
  • предстрессовий стан, що набагато страшніше самого стресу;
  • часта зміна часового поясу;
  • підвищене і часте фізичне навантаження без подальшого відпочинку;
  • куріння у великих кількостях.

Є й додаткові причини мігрені.

  • Травма голови, навіть якщо вона була багато років тому.
  • Споживання певної групи лікарських препаратів.
  • Зміни в гормональному фоні.
  • Різка зміна обстановки, наприклад, з робочою на відпускну і навпак

 Види мігрені

У мігрені є своя класифікація, причому кожен вид має певні особливості і може вплинути на прояв симптомів і вибір лікування. Вона буває:

  • аурна;
  • безаурна.

Першу раніше називали класичною мігренню, а другу звичайною.

 

Мігрень: симптоми, причини, діагностика, лікування
Лікар невропатолог
Міненко Тетяна Вікторівна

Виникнення аури сенсорних порушень починається ще до того, як починається безпосередньо сама мігрень і це може стати причиною погіршення зору і підвищення тиску в очному дні.

Є підвиди аурної мігрені. Аура - це сукупність порушень неврологічного характеру, які починають проявлятися безпосередньо до нападу.

  1. Зорова форма  зустрічається найчастіше і проявляється у вигляді можливості бачити мерехтіння і тряску рівних і чітких ліній, які перебувають на місці. Іншими словами, відбувається роздвоєння і навіть потроєння орнаменту.
  2. При геміпарестетичній мігрені відбувається порушення чутливості, і відзначаються такі ознаки, як мурашки по шкірі, причому з одного боку тіла, а також оніміння, поколювання, які виникають в області попереку і поступово пересуваються вгору по тілу.
  3. Прояв геміпаретичної мігрені пов'язаний з порушенням руху, і у хворих зазначають наявність слабкості в області рук і ніг переважно з одного боку. Цілком можливе утворення оборотного парезу.
  4. Форма дисфазія - це прояв розладу мови. Ознаки цієї мігрені - це відсутність здатності зв'язно говорити, підбирати необхідні слова і навіть можливості описати свій стан навіть максимально простими словами.
  5. Буває мігрень змішаного виду, в якій проявляється короткочасний прояв симптомів всіх перерахованих вище форм.

Фактори ризику виникнення мігрені

У мігрені є класифікація не тільки по тому, які симптоми проявляються, від чого залежить форма хвороби, але і по групі ризику. Їх виділяють всього 3, кожна з яких особлива по-своєму.

  1. Чимале значення має стать людини. Вже неодноразово підтверджувався той факт, що практично 75% жінок по всьому світу страждає мігренню. Перші ознаки починають проявлятися після періоду статевого дозрівання, так як це пов'язано з викидом великої кількості гормонів, що може викликати гормональний збій. Також найбільше до цього захворювання схильні ті, у кого менструація проходить довго і болісно, ​​а також є спадковість, особливо якщо і по батькові, і по матері.
  2. Не менш важливим є вік пацієнта, так як починається прояв мігрені з 15-55 років, однак є випадки, коли симптоми виникали і в більш ранніх віках. Це пов'язане знову ж зі спадковістю, а тому, якщо у дитини виникли симптоми такої хвороби, то не потрібно залишати це без уваги і слід звернутися до лікаря.
  3. Сімейний анамнез. Ця група ризику - це ті люди, у яких мігрень проявляється не тільки у батьків, а й у бабусь, дідусів та інших родичів. Проблему цю вирішити практично неможливо і варто проводити профілактику, щоб знизити ризик виникнення проблеми.

Симптоми мігрені  

Лікування мігрені безпосередньо залежить від того, як саме проявляються симптоми. Діагноз - мігрень, встановлює саме фахівець, точно так же, як і метод лікування. В даному випадку застосування засобів народної медицини і ліків без консультації з лікарем може привести до серйозних наслідків у вигляді крововиливу, інсульту і тому подібним проблемам.

  1. Не рідко перед тим як виникне мігрень, починається прояв такого передвісника як продром. Він виражається у вигляді слабкості, відсутності можливості сконцентруватися, а також буває пострдром, при якому яскраво виражається загальна слабкість організму і симптоми у вигляді позіхання, блідості шкірного покриву.
  2. Мігрень істотно відрізняється від звичайних головних болів. Особливість полягає в тому, що вона буває пульсуюча, що давить і захоплює тільки конкретну частину голови. Починається мігрень зі скроневої області і поступово переходить на очі і лобові долі.
  3. У деяких випадках відбувається локалізація болю в ділянці потилиці, яка переходить на ту частину голови, в якій вона утворилася.
  4. Можливий періодичний прояв зміни локалізації, наприклад, коли напад з одного боку різко перекидається на протилежний.
  5. Яскрава відмітна особливість цієї хвороби - це те, що основні симптоми у вигляді головного болю супроводжуються такими ознаками, як нудота, блювота, звукобоязнь і світлобоязнь.
  6. Болі в голові можуть посилюватися при різких рухах і навіть при банальній ходьбі, особливо якщо підніматися вгору по сходах.
  7. Дитяча мігрень зустрічається в дуже рідкісних випадках, але при її утворенні починається сонливість, скарги на біль в області очей і вух. Це пов'язано з тим, що малюк не може точно описати місце локалізації болю.
  8. Як вже було сказано, найчастіше з такою проблемою стикаються саме жінки, так як саме їм доводиться переживати процес менструації, при якому відбувається різкий викид великої кількості гормонів, або зовсім збивається гормональний фон. В середньому тривалість такої мігрені становить кілька днів.
  9. При застосуванні гормональних препаратів, особливо в період клімаксу, виникнення мігрені цілком виправдано, причому напади проявляються часто і дуже посилено. Вони будуть проявлятися аж до того, поки не нормалізується гормональний фон.

 

Лечение мигрени в Киеве
Лечение мигрени в Киеве
Лечение мигрени в Киеве
Лечение мигрени в Киеве

Діагностика мігрені

Діагностика і методи лікування мігрені безпосередньо пов'язані між собою. Дослідження організму має проводитися максимально якісно і тільки професіоналом в клініці. Самостійне виставлення діагнозу і його форми категорично забороняється, так як симптоми мігрені можуть мати схожість з іншими хворобами серйозного характеру.

Для того щоб встановити точний діагноз, фахівець уважно досліджує анамнез пацієнта, становить повноцінну клінічну картину. Хворий повинен чітко сформувати лікаря схему виникнення нападів, так як і це вплине на лікування. Як правило, цього буває цілком достатньо, але найчастіше фахівці призначають проведення:

  • МРТ голови;
  • МРТ шийного відділу;
  • МРТ усього хребта, щоб виключити грижу і защемлення;
  • ЕЕГ;
  • реоенцефалографія.

Є такий вид головного болю, як біль напруги, який має двосторонній характер і може бути спровокований будь-яким фактором, що не залежить від фізичного навантаження і його не варто плутати з мігренню. Він не інтенсивний і не має певного характеру прояву. Сам біль може бути тиснучим, короткостроковим і оперізуюючим. Види лікування цих двох видів різні і тому не потрібно займатися самолікуванням.

Лікування мігрені

Кожний ступінь мігрені супроводжується не тільки певними симптомами, а й конкретним лікуванням.

  1. При першому ступені прояву цього захворювання не відзначається погіршення загального стану хворого, а тому пацієнти досить рідко звертають увагу на симптоми і, як правило, не звертаються до лікаря. Для лікування даної форми використовують знеболюючі простого виду, а на додаток нестероїдний протизапальний препарат, який підбирається індивідуально.
  2. При другому ступені прояву мігрені, головний біль може бути помірним чи вираженим, а також немає обмежень щодо ведення стандартного способу життя. Якщо болі невиражені, то призначається комбіноване знеболювальне, а при виражених і з порушенням в адаптації до зовнішнього середовища потрібен тріптановий ряд препаратів.
  3. На 3-4 ступені проявляється яскраво виражений головний біль, а також може бути обмеження в повсякденному житті. У такій формі потрібне негайне застосування препаратів, що відносяться до групи триптанів, проте в деяких випадках можуть знадобитися ліки, в складі яких присутній такий компонент як Трамадол і Парацетамол, які є знеболюючими. Якщо напад важкий і сильний, то потрібно застосування гормональних препаратів. Щоб усунути нудоту, блювоту, використовують проти блювотні ліки. Їх вживання здійснюється за 20 хвилин до прийому їжі.

Профілактика мігрені

Будь-якому захворюванню можна запобігти, якщо заздалегідь:

  • знати свою спадковість;
  • уникати різних чинників, здатних спровокувати мігрень;
  • ознайомитися з профілактичними заходами.

Варто зауважити, що фактори, здатні спровокувати утворення мігрені існують у величезній кількості, однак для кожної людини вони різні і якщо причиною стають деякі продукти харчування і добавки, то варто переглянути свій спосіб життя і те, що надходить в організм з їжею.

Обов'язково нормалізувати режим сну і неспання, так як в середньому людині потрібно спати по 7-8 годин, причому перед сном не потрібно:

  • відвідувати гучні заходи;
  • вести активний спосіб життя;
  • займатися фізичними вправами;
  • слухати гучну музику;
  • дивитися фільми, здатні дратувати свідомість;
  • їсти багато солодкого і жирного.

Бажано за пару годин до сну випити не міцний зелений чай, з додаванням лимона і м'яти. Він виявляє седативну дію і допоможе швидше заснути.

Категорично не бажано споживати такі продукти харчування, як кава, міцний чай і їсти шоколад. Бажано відмовитися від куріння і спиртного.

Потрібно максимально збалансувати харчування і внести в нього овочі і фрукти. При частих мігрені забороняється застосовувати дієти, так як вони викликають стрес в організмі.

Мігрень - це хвороба, якій потрібні особливі методи лікування і грамотний індивідуальний підхід, але якщо сама людина буде дотримуватися запобіжних заходів і зможе регулювати свій спосіб життя, то ймовірність виникнення хвороби істотно знизитися. Найважливіше - це не порушувати встановлених правил, що призведе до стресу, причому не зовнішнього, а внутрішнього, що набагато страшніше і є головною причиною виникнення мігрені.

Чи була корисною
для вас ця інформація?

При відправці повідомлення сталася помилка. Продублюйте його, будь ласка, на пошту адміністратора mc.omegakyiv@gmail.com

4.5 (151 голоси)

Потрібна допомога?

Ми Вам зателефонуємо

Автор статті:

Автор статті:

Тернопольський Сергій Петрович

Лікар-невропатолог першої категорії, лікар-вертебролог

Список літератури

Наші ліцензії та акредитаційні сертифікати

На сторінку документів Дивитись все

Відгуки про нашу клініку

Залишити відгук Відмінити
Ваше повідомлення надіслано!
При відправці повідомлення сталася помилка. Продублюйте його, будь ласка, на пошту адміністратора mc.omegakyiv@gmail.com
Для того, щоб Ваш відгук або коментар пройшов модерацію і був опублікований, ознайомтеся, будь ласка, з нашими правилами