Холецистит - захворювання, яке характеризується запальним процесом в стінках жовчного міхура. Найчастіше, холецистит є ускладненням при жовчнокам'яній хворобі. Камені в жовчному міхурі провокують застій жовчі і зараження кишковою мікрофлорою. Існує гострий холецистит і в запущених стадіях, виникає хронічна форма холециститу.
Основні причини виникнення холециститу:
- Вроджені особливості біологічної будови жовчного міхура і протоків;
- Низьке вироблення секреції шлунком;
- Закупорка протоків каменями внаслідок жовчнокам'яної хвороби;
- Відсутність необхідних фізичних навантажень, сидяча робота;
- Перенесені раніше травми печінки і жовчного міхура;
- Нерегулярний режим харчування (голодування або переїдання), неправильний раціон.
Що можна їсти при холециститі?
При холециститі, жовчний міхур стає занадто чутливим і вразливим до подразників. Тому слід звернутися в клініку і пройти комплексне обстеження організму. Особливо важливо здати кров на аналізи і провести УЗД. В результаті обстежень, лікар призначить спеціальну дієту, в раціоні якої буде тільки корисна і правильна їжа, яка не подразнює жовчний міхур.
До дозволених продуктів під час холециститу відносяться:
- Черствий житній або пшеничний хліб, печені пиріжки з нежирним сиром, м'ясом і фруктами;
- Сухарі, галетное печиво;
- Каші, зварені на воді або нежирному молоці, рисовий або сирний пудинг, запіканка з макаронів;
- Нежирне м'ясо і риба. Рекомендовано вживати в відварному, запеченому або приготованому на пару вигляді. У негострій формі захворювання, допустимі варені ковбаси або сосиски в обмеженій кількості;
- Овочеві супи і борщ, приготовані без м'яса і бульйону;
- Кисломолочні продукти з низьким відсотком жирності. Рекомендовано використовувати в приготуванні страв, а не в сирому вигляді;
- Яйця, рекомендовано вживати не більше одного яйця в день;
- Овочі в сирому, відвареному і запеченому видах. Рекомендовано вживати щодня;
- Фрукти і ягоди всіх видів, домашні варення і пастила, мармелад і зефір (в обмеженій кількості).
Чи можна яблука при холециститі?
При холециститі гострої або хронічної форм, в щоденний раціон необхідно внести фрукти, ягоди і сухофрукти. З них, особливо корисними при захворюваннях жовчного міхура є банани, яблука і чорнослив.
Чи можна каву при холециститі?
Захворювання жовчного міхура виключають вживання кави. Це пояснюється тим, що кава сприяє виробленню шлункового соку і внаслідок цього, жовчний міхур виробляє жовчі більше, ніж потрібно. Згодом пацієнт відчуває нудоту, біль і важкість у шлунку.